Over de nieuwe naam Lumio:

Vier jaar geleden staken de muziekverenigingen St. Switbertus en St. Caecilia voor het eerst de koppen bij elkaar om het teruglopende ledenaantal het hoofd te bieden. Inmiddels heeft de blazersgroep van Switbertus definitief de overstap gemaakt naar St. Caecilia en gaat St. Caecilia als vereniging verder onder de nieuwe naam Lumio. De eerste optredens staan al gepland: bij de Dodenherdenking op 4 mei en tijdens het Zomermarktconcert op 1 juli.

In de serie uitzendingen van TV Gelderland met de titel ‘Ons Dorp’ worden films getoond die opgenomen zijn in Gelderse dorpen in de jaren vijftig en zestig. Naast de, toen nog, lagere school, is de harmonie of fanfare een vast onderdeel van elke aflevering. Ook Lichtenvoorde heeft al bijna 125 jaar een harmonie, St. Caecilia. De vereniging bestaat uit een blazerssectie en de slagwerkers. Iets minder lang heeft Schuttersgilde St. Switbertus een fanfare met daarbij een showkorps van majorettes, vendeliers en gestemd slagwerk.

De laatste decennia werd het voor beide verenigingen steeds lastiger een volledige bezetting in stand te houden. Door het toenemende aanbod aan vrijetijdsbestedingen werd het werven van jeugdleden moeilijker. Bestaande jeugdleden gingen voor studie op kamers en konden vaak niet meer door de weeks repeteren. Daarom besloten beide verenigingen tot een muzikale samenwerking. Tijdens het Zomermarktconcert in 2019 kon het publiek voor het eerst genieten van deze samenwerking en ook tijdens het Bloemencorso 2021 verzorgden de verenigingen samen de officiële opening, zij het vanwege de coronamaatregelen in de Corsotuin in plaats van op straat.

Blazerssectie Switbertus maakt overstap naar St. Caecilia
Inmiddels bevalt het samen muziek maken de twee verenigingen zo goed dat de blazersgroep van St. Switbertus besloten heeft zich bij Harmonie St. Caecilia aan te sluiten. Deze overstap werd officieel beklonken met een feestavond en een nieuwe naam. St. Caecilia gaat voortaan verder als Lumio.

Concerten
Tijdens de dodenherdenking op woensdag 4 mei is het blaasorkest voor het eerst onder de nieuwe naam te horen. Met hun muziek benadrukken de muzikanten het belang van het gezamenlijk herdenken van de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog. De vele oorlogen wereldwijd en de recente gebeurtenissen in Oekraïne laten zien dat vrede nog steeds geen vanzelfsprekendheid is.

Op vrijdag 1 juli is er een groot zomerconcert op de Markt in Lichtenvoorde in samenwerking met Harmonie Zieuwent-Marienvelde & St. Agatha uit Harreveld. Hier zal Lumio zich samen met de collega-verenigingen uit de drie kerkdorpen aan het uitgaanspubliek presenteren.

Een mooie gelegenheid om te zien hoe plezierig het is om samen echt zelf muziek te maken, zonder hulp van de computer, zo laat de organisatie weten. “We hopen dat met name jongeren hierdoor geïnspireerd worden om een instrument te gaan bespelen. Wie weet wordt jij de nieuwe Candy Dulfer of Cesar Zuiderwijk.”

Lumio repeteert wekelijks op de maandagavond in De Swite aan de Hendrik Leemreizestraat 2 in Lichtenvoorde. Loop gerust eens binnen om sfeer te proeven of voor informatie.